joi, 26 aprilie 2012

AIPD recomanda Asociatia Riana


AIPD ( Asociatia Italian Persoane Down) recomanda si apreciaza Asociatia Riana.

     Acesta este articolul postat pe site-ul AIPD despre Asociatia Riana, articol in care face referire la activitatea desfasurata in 21 martie, la statistica despre numarul persoanelor cu sindrom Down din judetul Neamt, precum si la traducerea cartii lor: Sa vorbim… cine este persoana cu sindrom Down?
AIPD

vineri, 20 aprilie 2012

Problemele hematologice la copiilor cu sindrom Down


Copiii cu sindrom Down au un risc de 10-20 de ori mai mare de a dezvolta leucemie mieloida sau limfatica. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate in primii 5 ani de viata. Dupa varsta de 3 ani, 80% din cazuri sunt de leucemie limfocitara acuta, iar 20% sunt de leucemie mieloida acuta (non-limfocitara).

Definitia leucemieiaa
Este un cancer al sangelui caracterizat prin inmultirea anormala a celulelor sanguine. Celulele canceroase, se inmultesc excesiv si invadeaza maduva osoasa (Maduva osoasa este responsabila cu producerea celulelor sanguine), blocand functionarea ei normala.
Această problema ar trebui separata de modificarile tranzitorii hematologice, tipice perioadei neonatale, care pot imita leucemia acuta si care dispar de obicei spontan, fara tratament (neutropenie, trombocitopenie si policitemie, reactie leucemoida tranzitorie). Tratamentele acestor copii, in general, nu sunt dificile. Transplantul, in prima faza, nu este indicat, existand un prognostic de vindecare destul de bun. Aceste simptome de leucemie limfocitara acuta la copii cu sindrom Down nu difera de cele ale pacientilor fara SD, deci diagnosticul nu implica dificultati suplimentare.
Care sunt simptomele cele mai intalnite?
Febra, transpiratii nocturne, oboseala si astenia, dureri de cap, dureri articulare si osoase, pierderea in greutate, vanatai, susceptibilitatea la infectii, sangerare usoara sau umflarea splinei si a ganglionilor limfatici in diferite zone ale corpului. Toate aceste simptome nu sunt semne sigure de leucemie, deoarece acestea sunt comune pentru multe alte boli, deci, inainte de toate ar trebui sa se consulte medicul pentru a investiga cauza oricarei probleme.
Ce ar trebui facut?
Hemograma completa la nastere, la 6 si 12 luni, apoi controale anuale exceptand cazul in care se dezvolta simptome.
Ce este important?
Sa se itervina din timp pentru a stabili un program terapeutic.

luni, 2 aprilie 2012

Dumnezeu nu face greseli


Ne-a placut melodia!
Ne-a placut mesajul!
Iata ce a iesit!
Adaptare in limba romana dupa: God Doesn't Make Mistakes - Down syndrome song