joi, 15 martie 2012

Stiati ca…?


In judetul Neamt, sunt 209 persoane cu sindrom Down?

Din care, 107 sunt persoane adulte, iar 102 sunt minori.

Dintre  persoanele adulte, 67 provin din mediul rural si sunt 31 de sex feminin, iar  36 sunt persoane de sex masculin. Restul de 40 provin din mediul urban si sunt clasificate astfel: 17 de sex feminin si 23 de sex masculin.



Din cei 102 copii cu sindrom Down, 52 sunt baieti, 50 sunt fete, 43 provin din mediul urban, iar 59 din mediul rural.

Grupe de varsta:

-0-1 ani: 2 copii;

-1-2 ani: 4 copii;

-3-6 ani: 27 copii;

-7-9 ani: 15 copii;

-10-13 ani: 25 copii;

-14-17 ani: 14 copii.

De asemenea, din totalul de 102 copii cu sindrom Down, 21 beneficiaza de asistent personal.

 Formele de invatamant urmate de acesti copii sunt invatamantul special: 6 copii, invatamantul de masa: 8 copii, iar in centrele de zi sunt inscrisi 5 copii.

Dupa cum se poate remarca, copiii inscrisi intr-o forma de invatamant sunt in numar foarte mic (19 din 102). Problemele sunt numeroase, dar factorul predominant al acestui fapt il constituie lipsa de informatie in ceea ce priveste sindromul Down, iar de aici sentimentele de rusine, izolarea si teama de a fi judecati a parintilor, parinti care prefera sa-si tina copilul, bine ascuns, in casa.

De remarcat si faptul ca tot in proportie de 20% sunt si copiii care beneficiaza de serviciile de recuperare psiho-motorie si asta nu datorita faptului ca nu sunt centre specializate, parerea mea (n.r),  judetul Neamt este bine reprezentat din punctul acesta de vedere, ci datorita uneori, a lipsei de interes a parintelui, sau nepromovarii acestor institutii, fundatii, asociatii de profil in mod corespunzator. La toate acestea se adauga, inevitabil, sentimentele de culpa ale parintilor in urma nasterii unei copil cu sindrom Down.

Datele au fost oferite de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt (DGASPC), si se refera la numarul de copii si adulti cu sindrom Down carora li s-au intocmit dosar de incadrare in grad de handicap.

Multumim DGASPC pentru datele furnizate.

Mentionam ca statistica va fi extinsa si la nivel national.